2009年2月12日木曜日

Nagoya-meshi


DCに住んでいる名古屋にゆかりのある人達だけの名古屋飯を食べようパーティがありました。私の担当は、ひつまぶし。大きっなうなぎを3匹かって、ご飯5合半炊きました。15人前なので(笑)。DCで手に入るウナギは、一般に東京で食べられているようなウナギで、たぶん蒸してから焼いてあるので、とても柔らかいです。ひつまぶしのウナギはもっと硬くてぱりぱりしてないとだめなんですけど。その他、手羽先(風来坊風)、みそカツ、みそ煮込みうどん、小倉トースト(これ、外せません)と、岐阜出身の子が栗きんとんを作ってくれて、久しぶりに名古屋飯を堪能しました。東京にいても、こんなにたくさんの名古屋飯を食べることできません。やればできるのね、って感じ。

The party was held by the persons who have some relations with Nagoya-city in Japan
and now live in DC. My part was to cook Nagoya food “Hitsumabushi”. I bought three big eels and boiled five cups of rice, because I had to cook for 15 people. The eels I can get in DC are maybe grilled after boiling as well as eels which I can get in Tokyo, so they are very tender. I I did need more hard and crispy eels for "Hitumabushi." Other person cooked "Tebasaki (style of Furaibou),miso-katsu, miso-nikomi udon, ogura toast (I like it very much), and kuri-kinton" which was made by person from Gifu prefecture. Then we ate Nagoya food very much. I cannot eat so many Nagoya food, even if I were in Tokyo. Yes, we can!

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